Skip to main content

#wetoo

Good intensions. Hyvät aikeet.

#metoo #wetoo

Ihminen, meillä on sinulle asiaa. Miesihminen, naisihminen tai ihan vaan ihminen. Meille kaikilla on varmasti kokemusta tilanteesta, jossa omat aikeet ovat hyviä ja jostain syystä ne tulkitaan huonoiksi aikeiksi. Jokin sinussa, tavassasi olla ja vuorovaikuttaa tilaan synnyttää hyvistä aikomuksista huonojen aikomusten tulkinnan. Silloin: kysy. Kerro. Keskustele.

Huomio. Tämä ei ole vähättelyä. Jokainen ahdistelukokemus on liikaa. Mielestämme myös jokainen vuorovaikutustilanne, joka tulkitaan ahdistelukokemukseksi, tai edes ahdistavaksi kokemukseksi, on liikaa. Ja erityisesti silloin, kun hyvät aikeet on tulkittu toisin kuin tarkoitettu.

Jos kysyminen ja keskusteleminen ei syystä tai toisesta onnistu, voi kokeilla toteuttaa vaikkapa Sofi Oksasen vinkkiä: älä sano mitään, mitä et haluaisi jonkun sanovan äidillesi/tyttärellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi/isällesi/pojallesi/ miehellesi/miesystävällesi. Älä tee asioita, joita et haluaisi jonkun tekevän äidillesi/tyttärellesi/vaimollesi/ tyttöystävällesi/isällesi/pojallesi/miehellesi/miesystävällesi.

Vastuu, vuorovaikutus ja valta. Ne kulkevat kaikki käsi kädessä. Olettaminen saattaa olla vääränlaisten illuusioiden elättämistä. Älä ruoki illuusiota, jonka ei ole hyvä muuttua todeksi.

Minulla on vastuu ja sinulla on vastuu. Tieto ja varsinkin jaettu tieto on valtaa, vieläpä oikein käytettyä valtaa.

Helsingin poliisi muistuttaa hienosti Facebook-postauksessaan siitä, kuinka flirtti on flirttiä ja seksuaalinen häirintä rikos. ”Myöskään huonoa käytöstä ei tarvitse sietää. Kunnioitetaan toisiamme”, postaus päättyy.

Miltä tuntuu ajatus: kun tulet tietoiseksi, tulet vastuulliseksi. Vaikket olisikaan osallisena. Kun huomaat ja havaitset sellaista, jonka koet voivasi tulkita seksuaaliseksi häirinnäksi, voit kysyä jossain sopivassa kohdassa oliko tapahtunut teko tai puhe ookoo. Ja ei. Ei ole sinun asiasi tulkita mistä oli kysymys, eikä ole sinun vastuullasi määritellä toisille rajoja. Vastuullasi ei myöskään ole hoitaa toisten puolesta asioita tai kannanottoja, ellei niin erityisesti ole pyydetty ja sinulla ole mahdollisuutta tehdä sitä. Ja, kun tulet tietoiseksi, voisiko vastuullasi olla läsnä siinä tapauksessa, kun olit läsnä toisen rajojen rikkomisessa?

Arvostetaan erilaisuutta, yksilöllisyyttä, henkilökohtaisia rajoja ja ollaan kartalla siitä, mikä on ok itselle ja muille. Tee havaintoja, pyydä palautetta, anna palautetta, reagoi. Ja muista, ajatuksesi ovat omiasi ja saavat ollakin, tekeminen ratkaisee – aina. Koska tekeminen koskettaa konkreettisesti muitakin.

Lue lisää aiheesta #metoo:

Helsingin Sanomien ihastuttavasti miesnäkökulmainen artikkeli

Nyt.fi – Tätä on seksuaalinen häirintä

Yle – Me too -kampanja täytti somen

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *