Skip to main content

VDOPAS – elämää vulvodynian kanssa

Jos joku asia tässä maailmassa haluun vaikuttaa, niin se, että pelivehkeet ovat kipeät ja rikki. Kivut ja sairaudet luonnollisesti vaikuttavat erityisesti siihen, miten seksistä on innostunut ja kuinka helppoa halunsa pohjalta on toimia. Vulvodynia on emättimen kiputila, josta kärsii tai on joskus kärsinyt noin 15 % naisista. Mistään pienen piirin oireilusta ei ole kysymys, vaikka niin saattaisi olettaa ihan jo siksi, että aiheesta ei juuri puhuta. Vaikuttaa myös siltä, että vaivan diagnosoiminenkaan ei ole ihan helppoa. Kipujensa kanssa voi olla hyvinkin yksinäinen ja neuvoton olo. Vulvodynia vaikuttaa naisen hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.

Toivoa ei missään tapauksessa kannata kuitenkaan menettää. Vulvodyniasta voi parantua. Meitä ilahduttaa erityisesti haastavien asioiden parissa tehty hyvä ja laadukas työ. Tällä viikolla innostuimme siitä, että vulvodyniaan on mahdollista löytää hoitokeino ja apua – ja Suomesta löytyy asian parissa aktiivisesti työskentelevä ammattilainen.

 

haluton_box_keltainen_300_300_vulvodynia_18-07-16_pohjaTämän viikon Pinkki Pilleriksi nousee VDopas , jossa kuvataan kattavasti ja asiantuntevasti, mitä elämä vulvodynian kanssa on. Niini Leppäsen oppaasta löytyy hyvän perustiedon lisäksi aktiivinen blogiosio sekä ihmisten kokemuksia sairauden kanssa elämisestä. Kuten tiedämme, sharing is caring ja näillä sivustoilla kokemuksia ja osaamista jaetaan ja asioista puhutaan suoraan. Arvostamme!

Eikä se hyvä vielä tähän lopu. Seksuaaliterapeuttina Leppänen on tehnyt paljon töitä nimenomaan vd-asiakkaiden kanssa. Hän kokee kokonaisvaltaisen lähestymistavan hyvin tärkeänä seksuaaliterapiassa ja asiakkaan kanssa käsitellään sopivassa suhteessa niin fyysisiä kuin psyykkisiä tekijöitä. Jos asiakas on parisuhteessa, yhteinen tapaaminen on tärkeä osa terapiaa.

Jokaisen vulvodynia-tarina on yksilöllinen ja terapiassa käsitellään paljon niitä tunteita, joita se juuri sinussa herättää. Niini korostaakin työskentelyssään vahvasti oman seksuaalisuuden pohtimista ja herättelyä. Jokaiselle räätälöidään yhdessä sopiva hoito-ohjelma, jonka toteutumista myös seurataan. Leppänen toteaa, että

”välillä voi olla vaikeaa jaksaa uskoa että tilanne tulee parantumaan ja luottaa siihen, että hoito auttaa. Parantuminen voi viedä aikaa tai olla hankalaa ja vaativaa. Vulvodynian taustalla on usein monia tekijöitä, joten paras hoito on usein monialaista ja kokonaisvaltaista. Kipuongelmaa vastaan hyökätään ikään kuin monelta rintamalta. Jokaisen tie paranemiseen on hieman erilainen.”

Terapiassa yhdistellään mielen ja tunteiden tason pohdintaa ja työstämistä, erilaisten käytännön harjoitusten ja ohjeiden kanssa. Oleellinen osa terapiaa on tapaamisten aikana tehdyt harjoitukset sekä kotitehtävät. Terapeuttisista menetelmistä Niini on havainnut käytännölliseksi hyväksymis-ja omistautumisterapian (HOT) työkalut sekä tietoisen läsnäolon harjoitukset (mm. mindfulness). Keskeistä on näiden periaatteiden omaksuminen osaksi arkea.

Oppaan löytää täältä ja Leppäseen voi olla yhteydessä osoitteessa: niini(at)vdopas.com

Artikkelin kuvassa Niini Leppänen ja Hermann (Hessen mukaan luonnollisesti).

Mikä Pinkki Pilleri?

One thought on “VDOPAS – elämää vulvodynian kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *