Skip to main content

Raportti ihmisen seksuaalisista reaktioista

“Häpykieli eli klitoris on ainutlaatuinen elin ihmisen koko rakenteessa. Sen varsinaisena tehtävän on toimia sekä aistiärsytysten vastaanottajana että vaikuttajana (efektorina). Se on elinjärjestelmä, jonka toiminta rajoittuu kokonaan seksuaalisen jännityksen alku- ja kohoamisvaiheisiin.”

Illat ovat vierähtäneet Masters of Sex -sarjan parissa. HBO:n sarja kertoo kahdesta amerikkalaisesta seksologista. Heidän työstään ja ihmissuhteistaan Thomas Maierin kirjoittamaan elämäkertaan perustuen. 

Virginia Johnson oli yksi seksologian pioneereista, työskennellen William Mastersin kanssa uraauurtavan alan tutkimuksen parissa. Raportti ihmisen seksuaalisista reaktioista on yksi seksologian klassikoista. 10 000 tarkkaillun ja mitatun orgasmin sekä vuosikymmeniä kestäneen yhteisen uran johdosta tunnemme ihmisten seksuaalireaktiot. Tiedämme mitä kropassa seksin aikana tapahtuu, minkälaisia fysiologisia reaktioita koemme.

Johnsonin ja Mastersin työ vei myös seksuaaliterapiaa psykoanalyyttisesta suunnasta fyysisempään. Erityisesti heidän työnsä vaikutti käsitykseen naisen seksuaalisuudesta, joka valistusaikojen alusta oli onnistuttu siirtämään tieteen kellarin peränurkkaan. Jos sinnekään. Ajatus siitä, että naisilla on lisääntymistarpeiden ulkopuolisia seksuaalisia haluja tai himoja huvin vuoksi ei 1950-luvun Pohjois-Amerikassa ollut kovin suosittua. Kunnon naisten ei kuulunut haluta muuta kuin aviomiehiään ja heitäkin hiukan vastentahtoisesti. Gynekologia oli miesvaltainen ala ja naisten seksuaalisuus hyvin kiinnittynyt lisääntymiseen. Sarja on varsin viihdyttävä ajankuvaus, jossa kaiken draaman sivussa oppii paljon siitä miten tiedämme seksistä nykypäivänä sen minkä tiedämme.

Erityisenä ansiona Mastersin ja Johnsonin työssä voi pitää klitoriksen kunniaan nostamista. Freudista(kin) johtuen käsitys tuohon aikaan oli, että vaginaalinen orgasmi on ainoa oikea ja kunnon orgasmi. Klitoriksen stimuloimisesta johtuva orgasmi katsottiin epäkypsäksi. Aikuiset naiset, jotka eivät saaneet tavanomaisessa penetraatioseksissä orgasmeja, katsottiin frigideiksi eli haluttomiksi, joka vaiva korjaantuisi psykoanalyysilla. Ah noita aikoja! Nyt tiedämme paremmin. Vai tiedämmekö? Mietitäänpä hetki klassista heteropornoa. Melkoista jyystämistä ja hydrauliikkaahan se edelleen on. Sisään-ulos, ees ja taas. Mielummin ilman lämmittelyä suoraan osoitteeseen.

“Onnettomuudeksi aikaisemmat käsitykset häpykielen tehtävästä naisen seksuaalisissa reaktioissa perustuivat miesten ulkokohtaiseen tarkasteluun ilman että otettiin huomioon naisen subjektiivisia ilmauksia tai että niistä edes tiedettiin mitään.”

Moni nykyaikanakin vahva myytti seksistä tuli todistettua vääräksi pioneerikaksikkomme työssä. Peniksen pituudella ei ole väliä, tapa saavuttaa orgasmi ei vaikuta orgasmin tuntuun, ihmisen halut eivät kuihdu 60 vuoden iässä. Toistetaan: koolla ei ole väliä. Orgasmi kuin orgasmi. Ihmiset ovat seksuaalisia olentoja kehdosta hautaan. Luonnollisesti myös Mastersin ja Johnsonin aikaan sidotut myytit seksuaalisuudesta ovat saaneet nykytieteessä kyytiä. 

Palataanpa sitten siihen klitorikseen. Elimeksi, jolla ei ole mitään muuta ilmeistä käyttöä kuin seksuaalinen nautinto, on se koettu kovin hämmentäväksi ja uhkaavaksi. Ja koetaan tänäänkin. Alkaen siitä, että koulukirjoissa klitorista ei näy, eikä siitä mitään puhuta. Vakiintuneet suomenkieliset nimetkin puuttuvat ja ymmärrys klitoriksen anatomiasta on suhteellisen uutta. Toisessa ääripäässä klitoriksen arvostamattomuuden janaa on vielä tänäkin päivänä tehtävät klitoriksen poistamiset.

Lainaukset vuonna 1967 suomennetusta Raportti ihmisen seksuaalisista reaktioista -kirjasta.

Virginia Johnson kuoli 88-vuotiaana vuonna 2013.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *