Skip to main content

Kaikki mieheni

Kävin katsomassa näytelmän miehistä. Näytelmän miehistä, naisista ja heidän välisistä suhteistaan. Olisinko mieluummin käynyt katsomassa näytelmän ihan vain ihmisistä ja heidän välisistä suhteistaan? Menetämmekö huumorissa jotain, jos kohtelisimme sukupuolia ihmisinä ja ihmisiä sukupuolitta? 

”Antaisin pesukoneen päällä, jos vaan tuo mies pesisi pyykit ensin.” Ei taas tätä, mietin. Laulun sanoituksessa leikitään pyykkäämisen, antamisen ja saamisen teemoilla. Tylsää, ajattelen. Niin nähtyä. Pääsemmekö milloinkaan pois heterosuhteiden seksitiskipyykkileikeistä? 

Kaikki mieheni -näytelmässä pelataan vahvoilla stereotypioilla. Keskiössä ei ole seksi, vaan naisten suhteet miehiin ja miesten suhteet toisiin miehiin. Toki kun miesten ja naisten suhteista puhutaan, puhutaan myös seksistä. Myös miehen ja naisen erottava tekijä määriteltiin vahvasti seksiin ja biologisen sukupuolen näkyvmpiin osiin. Näytelmän alussa todetaan, että sukupuolten ero on pitkälti ja lähinnä pelivehkeissä. Miehen määrittely suomalaisen Wikipedian sivun pohjalta on vähän niin ja näin, kovasti vanhentunut määritelmä, mutta tuottaa toki käsikirjoitusta varten viihdykettä ja hyvän startin näytelmään miehistä. Tai arvostelussa mainitusti näytelmän naisista, jotka puhuvat miehistä.

Palataan pyykkikoneen päälle. 

On asioita, jotka pitää suorittaa ennen seksiä. Lakanat on vaihdettava, suihkussa käytävä, pyykit pistettävä kuivumaan. Vai onko? Milloin on kyse siitä, että tehtävä edistää nautintoa seksin aikana ja milloin on kyse palkitsemisesta, houkuttelemisesta, manipuloimisesta ja seksin välineellistämisestä kotitöiden alttarille? Mitä oikeastaan tarkoitamme, kun ajattelemme, että kyllä antaisin enemmän, jos vaan tuo toinen suorittaisi enemmän. Ja miksi, oi miksi, minun tulisi syntymässä määritetyn sukupuoleni perusteella olla kotitöiden vartija vitun voimalla

Seksin innoittamana tulee ehkä siivottua nopeammin. Kiihottava ulkoinen motivaatio saa tarttumaan tanakammin imurin varteen. Tulee mieleen (pahoittelut, pakollinen kielikuva), että ihmissuhteen kannalta keskeistä on se motivoidutaanko yhdessä vai heilutellaanko toisen edessä palkintoa hyvin tehdystä työstä. Sitten on toki niitä ihmisiä, jotka nauttivat siivoamisesta ja tietävät erinomaisen hyvin, mahdollisesti ainoana ihmisenä maailmassa, millä tavalla pyyhkeet tulee viikata ja mihin järjestykseen tiskikone tulee täyttää. Suotta siivoushommiin on silloin muita sotkea. 

Kaikki mieheni -näytelmästä odotin sukupuolistereotypioilla höpsöttelyä ja sukupuoliin perustuvien roolien vahventamista. Käsikirjoituksessa vilahteli mieheys, naiseus, miesten ja naisten eroavaisuus. Puhdasta dikotomiaa ja lisääntymiseen sidottuja rooleja; isä, aviomies, poika. Pieniä välähdyksiä myös miehestä rakastajana. Jostain syystä kuitenkin vitsillä ja esineellistettyinä panoina. Seksi oli kirjoitettu hauskasti. Mitään niin hersyvää kuin Miitta Sorvali seksiprofessorina ottamassa suihin fläppitaululta, en ole nähnyt miesmuistiin. 

Klassikoiden lisäksi näytelmä tarjosi suuria tunteita. Liikuttavan upeita isäsuhteita, liikuttavan kömpelöitä isäsuhteita, rakkautta, eroja ja ensimmäisiä suudelmia. Paljon ajateltavaa ja heijastuksia omiin mieserityisiin suhteisiin. Kaiken kaikkiaan hyvä illan viihdyke. Voi suositella kaikille, joilla on suhteita miesihmisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *