Skip to main content

Itsetunnon nousukausi – seksuaalinen itsevarmuus

Jokaisella meillä on hyvää ja tärkeää sanottavaa seksistä ja seksuaalisuudesta, kun vain sanomme sen, mitä mietimme ja mietimme sitä, mitä sanomme. Omien oivallusten ja ajatusten jakaminen on monin tavoin antoisaa: se saattaa selkiyttää omia ajatuksia ja suhteuttaa kokemuksia – ja samalla antaa arvokkaita näkemyksiä muille. Jaettu ajatus on hyvä ajatus. Eikä ajatustensa jakamisen asialla tarvitse olla aina pelkästään alan ammattilaisena. Tärkeää on kertoa, mistä kokemuskulmasta kirjoitat, mitä haluat tehdä näkyväksi, mistä lisätä tietoisuutta. Henkinen valmentaja, Coach ja NLP Practitioner Marja Tikkanen puhuu asiasta näin:

”Päätin tarttua aiheeseen, joka voi herättää keskustelua tai jopa arvostelua. Otan aiheen käsittelyyn silti. Juhannuksen iltapäivälehdissä oli juttua suomalaisten seksielämästä, suomalaisten naisten salaisia toiveita seksiltä ja tutkimuksen suomalaisten miesten seksielämästä. Luin kirjoitukset ja ärsyynnyin. Tarjolla oli jälleen kerran tilastotiedettä ja yleistyksiä. Mietin miten iso vaikutus seksuaalisella itsevarmuudella onkaan itsetuntoon. En löytänyt kummastakaan kirjoituksesta mitään aiheeseen viittaavaa, joten oli aika antaa näppäimistön laulaa. Olen jo jonkin aikaa miettinyt miten suppean kulman aiheeseen suomalainen media ja yleinen keskustelu antaa.

Olen myös ihmetellyt sitä, että kun puhutaan itsevarmuudesta tämä osa jätetään systemaattisesti pois. Seksuaalisuus on osa ihmistä kokonaisuutena ja itsetuntoa. Hyvät ja huonot kokemukset sängyssä muokkaavat itsetuntoamme. Se, miten kumppanimme suhtautuvat meihin? Saammeko suitsutusta vai kritiikkiä? Tulevatko tarpeemme tyydytetyiksi? Uskallan väittää, että tällä kaikella on iso merkitys itsetuntoon.

Miten seksuaalista itsevarmuutta voi löytää?

Hyväksyminen

Osa seksuaalista itsetuntoa voi olla myös sen myöntäminen, ettei ole kovin seksuaalinen. Minuun teki vaikutuksen nainen, joka kertoi tämän avoimesti. Sanoi, että se on ollut hyvä asia hänen elämässään. Se on auttanut keskittymään muihin tärkeisiin asioihin ja tehnyt yksin asumisesta helppoa. Olin tilanteessa yllättynyt tunnustuksesta ja samaan aikaan mietin, mikä energia ja taakka häneltä oli vapautunut asian myöntämisen ja hyväksymisen kautta.

Seksuaalinen itsevarmuus ja yleisesti toiveet ovat kaikki yksilöllisiä. Mitään yhtä kaavaa ei ole. Tai toisaalta on, se on sen oman jutun löytäminen ja halutessaan itsestä ja toisesta nauttiminen. Siinä on se kaava kaikessa yksinkertaisuudessaan. Mitä enemmän uskallat kertoa ja olla avoin niistä omista toiveista ja myös hyväksyä ne itse, sitä enemmän löydät itsestäsi varmuutta. Enkä tarkoita tällä omien toiveiden julistamista toreilla, vaan sitä, että rohkeasti myöntää itselleen mistä pitää ja mistä ei. Kaikesta kun ei tarvitse pitää ja kaikesta saa pitää.

Leikkisyys

Seksuaalinen itsevarmuus tulee myös kokeilemisen ja leikkisyyden kanssa. Seksi ei ole haudanvakava asia. Käsi ylös, jos sinulla on kokemuksia siitä, ettei kaikki mene aina ihan putkeen tai niin kuin elokuvissa. Uskon, että nopea tilastotieteellinen tutkimus tuottaisi vastauksen kyllä 99,9-prosenttisesti, virhemarginaalilla 2 %. Seksi ja seksuaalisuus on harvoin täydellistä. Se on osa elämää. Ja se on juuri parhautta. Valmista ja täydellistä kun ei tule koskaan. Tajunnan räjäyttävää kyllä, mutta aina on mahdollisuus löytää vielä jotakin uutta. Ja se uusi voi olla jotakin aivan pientä myös, vaikkapa hipaisu oikealla hetkellä.

Oma vartalo

Mitä näet kun katsot peiliin? Hyväksytkö oman kehosi sellaisena kuin se on? Uskallatko paljastaa sen toiselle? Media on täynnä kuvia täydellisistä vartaloista. Sen kuvameren keskellä oman kehon hyväksyminen sellaisena kuin se on ei välttämättä ole helppoa. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että yleensä ne paineet ovat pääsääntöisesti oman pään sisällä. Sellaiset asiat, jotka vaivaavat omaa mieltä, tuskin partneri edes huomaa.

Tehtävä

Voisitko sinä kertoa tänään partnerillesi yhden oman toiveesi. Ehkä sellaisen, jota et ole aikaisemmin kertonut?
Tai jos partneria ei löydy, voisitko myöntää itsellesi toiveen tai kaksi?

Haluan vielä tähän loppuun muistuttaa, etten ole seksologi, seksuaaliterapeutti, psykologi yms. Tämä teksti syntyi koska aihe jätetään systemaattisesti käsittelemättä ja halusin herätellä siihen ja vaikutuksiin. Vain sinä tiedät miten seksuaalinen itsevarmuus vaikuttaa sinun elämässäsi.”

Kirjoittaja Marja Tikkasen omaa Naisen unelmia -blogia luet täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *