Skip to main content

100 sanaa rakkaudelle

”Rakkaudesta pitäisi olla sanoja kuin eskimoilla lumesta.”

Osallistuin Kello viiden salongin keskustelutilaisuuteen rakkaudesta ja häpeästä. Joukko kirjailijoita ja kirjallisuuden intoilijoita pakeni lumimyrskyn keskeltä kirjakauppaan pähkäilemään suuria tunteita. Rakkaudesta keskusteltaessa päädyttiin nopeasti kysymykseen mistä oikeastaan on kysymys. Mitä tarkoitamme rakkaudella? Usein huomaa, että määrittelemme rakkauden joko sen kohteen kautta tai yleisesti tunnettujen normien mukaisesti. Rakkaus on kuitenkin määrittelyjä ja normeja monimutkaisempaa ja monipuolisempaa. Vaikuttaakin siltä, että kielemme ei ole riittävän täsmällinen ilmaisemaan erilaisia rakkauksia.

”Rakastan sinua” on sama ilmaisu niin lapselle, pitkäaikaiselle kumppanille, ystävälle, kummin kaimalle, sisarelle kuin intohimon kosteikossa juuri tavatulle seksikumppanille.

Rakkaus on vahva sana. Ehkä vähän vakavakin, merkityksellinen ja tunteita sekä toimintaa raamittava. Usein haluamme myös erottaa himon rakkaudesta ja muistaa, että himo on “vain” himoa. Ikään kuin rakkaus olisi jotain intohimoa parempaa, ylevämpää ja isompaa. Samaan aikaan voin ylevästi todeta rakastavani Runebergin torttuja tai pakkasta.

Rakkaus on latautunut sana. ”Rakastan sinua” tarkoittaa vakavaa sitoutumista, parisuhdetta, loppuelämää ja yhteistä hautapaikkaa. Ja jos suhde on lyhyt, ei se tietenkään ole ollut oikeaa rakkautta. Se oikea rakkaus tai rakkauden kohde odottaa vielä jossain tulevaisuudessa. Rakastuminen on draamaa ja rakkaus kuin luotettavat villasukat. Ainakin sen jälkeen kun rakastuneen aivokemia palaa normaaliin tilaan.

Romanttinen rakkaus pistää siis pään sekaisin ja hormonit varmistavat, että ihmissuhteen alkuvaiheessa päästään yli toisen ärsyttävistä piirteistä. Kuka nyt lähtisi selväpäisenä rakentamaan symbioottista ihmissuhdetta?  

Rakkaudella on lähitunteita ja mielenkiintoista onkin kuinka erityiseksi olemme rakkauden käsitteemme varanneet. Minkälaisia kohteita ja tunteita ajattelet rakkauteen kuuluvan? Ajatteletko, että kiintymys on rakkautta tai haikeus rakkauden tuottamaa? Onko myötärakkautta vai jotain muuta se, että suremme ystävämme menetettyä rakasta hänen kanssaan? Ovatko ilmaisut: pidän sinusta, arvostan sinua, tykkään sinusta, himoitsen sinua yhtä kuin rakastan sinua vai selkeästi jotain muuta?

Ehkä tarvitsemme suomen kieleen lisää erilaisia rakkautta tarkoittavia sanoja. Ainakaan sanakirjan  ja internetin syövereistä löytyvät sanastot eivät kaikkien rakkauksien kuvailuun yllä. Pitää selittää.

Rakkaudella!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *